joi, 30 ianuarie 2014

                Comportamentul copiilor vizavi de scoala


1) Puterea creierului uman si subconstientul

a) Cea mai puternica retea de calculatoare din lume nu poate atinge performantele unui creier mediocru, ca sa nu mai spun de un creer stralucind de inteligenta si cultura. Creierul cuprinde circa 100 miliarde de neuroni conectati intre ei in mii de miliarde de sinapse, astfel ca poate inmagazina si prelucra o cantitate imensa de informatii.
Creierul este partea principala a oricarui organism uman. Tot ce facem, de la respiratia automata si pana la cel mai complex gand, este determinat de creier!
Omul isi poate folosi doar 10 % din capacitatea creerului uman. Creierul uman pe cat este de puternic pe atat estede usor influentabil.Nu ne putem stapani gandurile, dorintele, actiunile deci suntem usor influentabili. Ce anume este usor influentabil si care parte a psihicului veti afla din cele ce urmeaza.

b) In mod surprinzator, daca seara inainte de culcare iti propui sa te trezesti la o anumita ora, dimineata vei consatata ca te-ai trezit la ora aproximativa. Acesta este subconstientul care, este mereu treaz.

2) Sugestia pozitiva si negativa, influenta acestora asupra subconstientului.

a) Ce este sugestia?
Sugestia este o idee exprimata verbal, in scris sau in imagini, care depaseste portile constientului si patrunde in subconstient cu titlui de adevar. Conform descoperirilor de ultima ora, ea se poate formula atat ca propozitie negativa, cat si una afirmativa, la timpul trecut prezent sau viitor.

b) Influenta sugestilor pozitive si negative asupra copiilor
La orice varsta am fi acestea ne pot afecta, dar daca acestea vin din partea parintilor nostri si sunt negative, dar intra in subconstient cu titlul de ADEVAR ?
Ai luat 4, te duci acasa, iar parintii iti spun: '' Nu esti in stare de nimic.''
Avand in vedere aceasta sugestie, ce se va intampla?
Adolescentul/ copilul in cauza ii va da dreptate! va spune ca asa este si va inceta sa mai invete crezand ca nu are rost. O sugestie pozitiva ar fi fost binevenita, nu?
Atata timp cat nu ne putem controla inca creierul si nici nu o vom putea face prea curand, mintea umana este usor influentabila!
Ignoranta parintilor fata de aceste aspecte, nestiinta lor ne afecteaza pe noi in mod direct!
Ignoranta sau pura nestiinta? Aceasta este intrebarea ce se ridica in mod automat.
Orice persoana din jurul nostru ne poate influenta negativ. Cu ajutorul autosugestiei putem reusi sa combatem aceste influente parazite ce intra prin efractie in mintea noastra.








duminică, 5 ianuarie 2014

            Discriminarea in Romania




Pentru a dezbate subiectul in conditii favorabile este necesar sa dam definitia cuvantului  '' Discriminare'' .  Sunt convinsa ca termenul va este cunoscut, dar deasemenea sunt sigura ca nu toti cunoasteti urmatoarea definitie:

 ''Orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagiaoasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.'' -Dictionar juridic - Definitie juridica, Legea nr. 324/2006

Asa cum fac in mod normal in orice articol, o vom lua pe rand:

1) Legi impotriva discrimarii - Romania

Inca dupa revolutia din 1989,  Romania a adoptat o serie de legi pentru a combate discriminarea. Exemple:
 A) Ordonanta nr 137 din 31 august 2000 ( priveste prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.)
Emitent: Guvernul.
Publicat in Monitorul Oficial nr 99 din 8 februarie 2007
Cap 1 Principii si definitii
Art 1
1)  In Romania, stat de drept, democratic si social, demnitatea omului, drepturile si liberatile cetatenilor, libera dezvoltarea a personalitatii umane reprezinta valori supreme si sunt garantate de lege.
B)  Legea nr. 148/2000 – Legea publicitatii 
 Art 1
Prezenta lege are drept scop protecţia consumatorilor de produse şi servicii, protecţia persoanelor care desfăşoară o activitate de producţie, de comerţ, prestează un serviciu sau practică o meserie ori o profesie, precum şi protecţia interesului public general împotriva publicităţii înşelătoare, a consecinţelor negative ale publicităţii şi stabileşte condiţiile încare este permisă publicitatea comparativă. 
 C)  Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale
(publicata in Monitorul Oficial nr. 204 din 23 aprilie 2001) Modificata prin Legea 286/ 2006
 Art. 2. ''(1) Administratia publica in unitatile administrativ-teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor autonomiei locale, descentralizarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale, legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit.
(2) Aplicarea principiilor prevazute la alin. (1) nu poate aduce atingere caracterului de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei.'' - CAPITOLUL I Dispozitii generale, SECTIUNEA 1 Regimul general al autonomiei locale 
Alte exemple:
Hotărârea nr. 1206/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a dispozițiilor privitoare la dreptul cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba maternă în administrația publică locală, cuprinse in Legea administrației publice locale nr. 215/2001, Legea nr. 416/2001 - venitul minim garantat, Legea nr. 705/2001 privind sistemul național de asistență socială, Legea nr. 116/2002 cu privire la prevenirea și combaterea marginalizării sociale, Hotărârea Guvernului nr. 829/2002 privind Planul Național antisărăcie si promovare a incluziunii sociale,
Legea nr. 48/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000
privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.
 2) Discriminarea din Romania. Prezenta sau nu?
Inca sunt minora, dar totusi ma intreb cu ingrijoarare: In viitor va fi la fel? Va trebui sa platesc ca si copiii mei sa fie tratati corect? 
Cel mai recent caz de discriminare este urmatorul:

                                                                                                                                                                          Iar cazurile de discriminare nu se opresc aici!  Exemple:
'' Vodafone ancheteaza un caz de rasism, dupa ce un agent acreditat al companiei de telefonie mobila a trims un e-mail angajatilor in care le cere sa le opreasca clientilor romanilor cate 500 de euro drept garantie.'' -  Ziare.com
 Discriminarea impotriva romilor este cea mai des intalnita in Romania. Desi exista legi, discriminarea este prezenta la nivel inalt in Romania.
3) Sunt discriminat/a! Ce sa fac?
Daca tu, familia sau prietenii sunt implicati in cazuri de discriminare, raporteaza autoritatilor! Daca nu esti ascultat, fara teama, poti apela la CEDO!  Iata cum:

Autoritatile din Marea Britanie au dezvoltat un comportament isteric legat de Romania si Bulgaria. Aproprierea termenului la care sunt anulate restrictiile impuse cetatenilor din cele doua tari face Londra sa devina tot mai agresiva in solicitarile inaintate Uniunii Europene. - See more at: http://www.ordineazilei.ro/opinii/p/cum-ne-discrimineaza-marea-britanie-londra-propune-ca-principiul-liberei-circulatii-in-spatiul-comunitar-sa-se-aplice-cu-portia#sthash.r3RVXMKy.dpuf
 
Ca cetatean UE si ca cetatean roman ai drepturi, dar si obligatii! In caz ca drepturile iti sunt incalcate, actioneaza! Fi un exemplu bun in societate!

vineri, 3 ianuarie 2014

                           Puberatea - evolutia mentala si emotionala


As dori sa vorbim despre evolutia mentala si emotionala, modul in care ne putem ajuta singuri daca parinti ne trateaza cu indiferenta.
Cand auzim cuvantul ''pubertate'' de la parintii nostri suntem deja speriati. Sa zicem ca ai o problema, nu ai idee ce se intampla cu tine si iti intrebi parintii. Acestia spun: ''Pubertatea e de vina, o sa treaca!'' Sunt curioasa care parinte v-a spus si altceva in afara de aceasta replica. Cand vine perioada aceea in care esti depresiv/a si parca totul ti se surpa sub picioare... aceasta replica iti face bine? Nu! Haideti sa abordam problema din toate punctele de vedere.
Ps: Bine ca exista internet! Aleluia! 

1) Ce este pubertatea?

Pubertatea este perioada in care trecem de la copilarie la adolescenta, suferim dezvoltari ale caracterelor sexuale si schimbari majore la nivel mental. Pubertatea normala reprezinta o serie de modificari fiziologice, debuteaza intre 11 si 13 ani la fete si intre 13 si 15 la baieti.

2) Depresia si anxietatea.

Orice copil se sperie cand observa schimbari la propria persoana. As dori sa vorbim despre schimbarile de personalitate. Sa zicem ca observi ca nu-ti mai place sa iesi pe afara cu prietenii, te simti trist si parca nimic nu-ti merge bine. In acest caz, treci prin prima ta depresie. Bineinteles, in multe cazuri, indiferenta parintilor e debordanta. Tu nu trebuie sa te temi! Pentru a scapa de sentimentul acela stresant pe care nu-l mai suporti, trebuie sa faci ceva ce-ti place. De exemplu: Da muzica la maxim si danseaza prin casa! Dansul este un sport, iar sportul este indicat pentru a scapa de depresie. Nu-ti fie teama de parerea parintilor! Distreaza-te si fa pe nebuna/ nebunul prin casa! Vei fi uimit de cat de bine te vei simti! Sau, iesi undeva cu prieteni! Intra in vorba si ia-ti gandul de la sensul vietii. Desigur, la un moment dat  va trebui sa abordezi si acest subiect, dar daca cugetarea profunda la sensul vietii amplifica senzatia de tristete, las-o balta si reia subiectul cand vei fi suficient de trecut prin viata! Eu una, l-am aprofundat deja fara sa-mi fie creat tristete, dar depinde de persoana. Unii dintre voi ar putea ajunge la ideea ca: '' Sunt un nimic pe pamantul asta!'' ceea ce nu e indicat. Daca deja ai ajuns la aceasta idee gandeste-te putin! Prin ce te deosebesti de prietenii tai? Fa o lista cu toate calitatile tale! Vei vedea ca si tu esti special in felul tau. Nu este indicat ca acest gand parazit sa persiste. 
De cele mai multe ori depresia se manifesta si prin teama de penibil. Ai spus ceva ce nu trebuia si acum te gandesti sa nu mai iesi din casa, mori de rusine etc. Ca sa te fac sa razi putin te provoc sa te gandesti la toate momentele penibile ale prietenilor! Ei s-au inchis in casa si n-au mai vorbit cu nimeni? 
Anxietatea este momentul in care te simti singur/a si parasit/a. Te inchizi in camera ta, te dai cu capul de pereti si plangi gandindu-te: '' Nimanui nu-i pasa de mine!'', dar daca mama ta te intreba ce ai, spui: '' Lasa-ma-n pace!'' . E logic?  De obicei, anxietatea o simti cel mai intens pe retelele de socializare. 
Hai, gandeste logic! De ce nimeni nu te baga in seama? Crezi ca vei obtine pe cineva in jurul tau cu aceasta tristete debordanta provocata de depresie? Scapa de depresie, prin modurile prezentate si anxietatea va disparea de la sine.

3) Evolutia mentala si emotionala.

In perioada de puberate te descoperi pe tine si evoluezi din punct de vedere emotional si mental. Evoluezi emotional fix datorita depresiei si anxietatii! Traindu-le si mai apoi scapand de ele, experimentezi noi sentimente pe care nu le cunosteai in perioada de miere, copilaria. Astfel ca, in perioada in care vei fi matur nu te va speria o mica lacrima. Evolutia mentala tine de asimilarea unor cunostinte necesare perioadei in care vei fi complet matur. In fond despre asta e pubertatea, maturizare. Aceasta constand in evolutiile despre care am vorbit si care NU TREBUIE SA TE SPERIE. Experimentand, inveti! Invatand, experimentezi. De aceea consider ca e necesara buna pregatire a minorilor inca de la varste fragede. Sa-i invatam, sa invete! Memoria e necesara in perioada pubertatii, caci in aceasta perioada invatam cel mai intens!