duminică, 5 ianuarie 2014

            Discriminarea in Romania




Pentru a dezbate subiectul in conditii favorabile este necesar sa dam definitia cuvantului  '' Discriminare'' .  Sunt convinsa ca termenul va este cunoscut, dar deasemenea sunt sigura ca nu toti cunoasteti urmatoarea definitie:

 ''Orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagiaoasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.'' -Dictionar juridic - Definitie juridica, Legea nr. 324/2006

Asa cum fac in mod normal in orice articol, o vom lua pe rand:

1) Legi impotriva discrimarii - Romania

Inca dupa revolutia din 1989,  Romania a adoptat o serie de legi pentru a combate discriminarea. Exemple:
 A) Ordonanta nr 137 din 31 august 2000 ( priveste prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.)
Emitent: Guvernul.
Publicat in Monitorul Oficial nr 99 din 8 februarie 2007
Cap 1 Principii si definitii
Art 1
1)  In Romania, stat de drept, democratic si social, demnitatea omului, drepturile si liberatile cetatenilor, libera dezvoltarea a personalitatii umane reprezinta valori supreme si sunt garantate de lege.
B)  Legea nr. 148/2000 – Legea publicitatii 
 Art 1
Prezenta lege are drept scop protecţia consumatorilor de produse şi servicii, protecţia persoanelor care desfăşoară o activitate de producţie, de comerţ, prestează un serviciu sau practică o meserie ori o profesie, precum şi protecţia interesului public general împotriva publicităţii înşelătoare, a consecinţelor negative ale publicităţii şi stabileşte condiţiile încare este permisă publicitatea comparativă. 
 C)  Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale
(publicata in Monitorul Oficial nr. 204 din 23 aprilie 2001) Modificata prin Legea 286/ 2006
 Art. 2. ''(1) Administratia publica in unitatile administrativ-teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor autonomiei locale, descentralizarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale, legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit.
(2) Aplicarea principiilor prevazute la alin. (1) nu poate aduce atingere caracterului de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei.'' - CAPITOLUL I Dispozitii generale, SECTIUNEA 1 Regimul general al autonomiei locale 
Alte exemple:
Hotărârea nr. 1206/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a dispozițiilor privitoare la dreptul cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba maternă în administrația publică locală, cuprinse in Legea administrației publice locale nr. 215/2001, Legea nr. 416/2001 - venitul minim garantat, Legea nr. 705/2001 privind sistemul național de asistență socială, Legea nr. 116/2002 cu privire la prevenirea și combaterea marginalizării sociale, Hotărârea Guvernului nr. 829/2002 privind Planul Național antisărăcie si promovare a incluziunii sociale,
Legea nr. 48/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000
privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.
 2) Discriminarea din Romania. Prezenta sau nu?
Inca sunt minora, dar totusi ma intreb cu ingrijoarare: In viitor va fi la fel? Va trebui sa platesc ca si copiii mei sa fie tratati corect? 
Cel mai recent caz de discriminare este urmatorul:

                                                                                                                                                                          Iar cazurile de discriminare nu se opresc aici!  Exemple:
'' Vodafone ancheteaza un caz de rasism, dupa ce un agent acreditat al companiei de telefonie mobila a trims un e-mail angajatilor in care le cere sa le opreasca clientilor romanilor cate 500 de euro drept garantie.'' -  Ziare.com
 Discriminarea impotriva romilor este cea mai des intalnita in Romania. Desi exista legi, discriminarea este prezenta la nivel inalt in Romania.
3) Sunt discriminat/a! Ce sa fac?
Daca tu, familia sau prietenii sunt implicati in cazuri de discriminare, raporteaza autoritatilor! Daca nu esti ascultat, fara teama, poti apela la CEDO!  Iata cum:

Autoritatile din Marea Britanie au dezvoltat un comportament isteric legat de Romania si Bulgaria. Aproprierea termenului la care sunt anulate restrictiile impuse cetatenilor din cele doua tari face Londra sa devina tot mai agresiva in solicitarile inaintate Uniunii Europene. - See more at: http://www.ordineazilei.ro/opinii/p/cum-ne-discrimineaza-marea-britanie-londra-propune-ca-principiul-liberei-circulatii-in-spatiul-comunitar-sa-se-aplice-cu-portia#sthash.r3RVXMKy.dpuf
 
Ca cetatean UE si ca cetatean roman ai drepturi, dar si obligatii! In caz ca drepturile iti sunt incalcate, actioneaza! Fi un exemplu bun in societate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu