sâmbătă, 16 noiembrie 2013

De la agnostic la ateu
-teama-

Pentru un ateu militant cuvantul ''teama'' ar putea suna excentric. Am cunoscut suficienti pe grupul de facebook AAR, si am observat ca tind sa fie foarte revoltati in legatura cu religia. Nu spun ca e un lucru rau, dar poate speria. 
Ateii incepatori sunt cei despre care am vorbit in articolul precedent. Cei care devin din credinciosi, atei. Sunt ceva pasi pe care respectivul trebuie sa-i parcurga. Datorita indoctrinarii excesive la care au fost expusi de la o varsta frageda, directa sau indirecta, ajung sa le fie teama de termenul care ar trebui in prezent sa le defineasca parerile, si anume, termenul de ateu/atee. Apoi incep sa cunosca termenul de agnosticism si sa devina adept/a al/a acestei ideologii. In unele cazuri, nu reusesc sa cucereasca treapta ateismului. Poate acum veti rade, dar acesta e cel mai adevarat lucru pe care as putea sa-l spun.

De ce le este teama?

1) Parerea societatii in care traiesc si a familiei.

2) In unele cazuri, teama de Dumnezeu. Teama bazata pe indoctrinarea la care au fost expusi. Se manifesta datorita lipsei de informatii, temporara, care ar putea sa le explice de ce nu mai cred. Initial devin atei dupa ce depasesc stadiul de agnostici. Cat timp sunt agnostici acestia incep studiul individual, care incet ii ajuta sa scape de ramasitele de credinta ramase. Dupa cum am mai spus, unii nu reusesc sa devina atei si astfel raman agnostici.

Cum sa rezisti societatii si familiei?

Primul lucru pe care ai putea sa-l faci este sa-ti recunosti noua identitatea. Bineinteles, prima reactie este inevitabila. Nu vor accepta dar trebuie sa te ti tare, sa le explici de ce, si sa nu cedezi. Cu timpul se vor obisnui, la fel si tu. Desigur, cel mai intelept ar fi sa iti faci un plan inainte. Sa stii ce explicatii sa le dai. Numai asa vei castiga!

Cum iti poti explica noua ta insusire?

Ai constientizat ca traiesti in minciuna. Acum incepe sa studiezi, sa cauti, sa cercetezi! Niciodata un ateu militant nu-ti va spune: ''Crede si nu cerceta'' pentru ca, desigur, daca spui ca-ti trebuie credinta in necredinta e ilogic. Cerceteaza! Deasemenea poti sa ceri ajutorul ateilor mai instariti intelectual ca tine. Te pot ajuta cu documentare, carti de citit, sfaturi...etc. Recunosc ca si eu am apelat la ateii militanti si am primit reactii foarte bune! Incearca! Sunt sigura ca ceilalti sunt dispusi sa te ajute! Tu trebuie sa-ti asumi rolul. Trebuie sa muncesti si sa studiezi pentru tine si cei care s-au straduit sa te ajute!

Succes si curaj!

2 comentarii:

  1. :)) un ateu militant :)) esti o pustoaica simpatica ;) cand ai sa mai cresti militantismul asta isi va schimba forma ;) ateii stiu ca nu poti fi ateu pentru ca cineva te-a convins sa fi - cei ce "au fost convinsi" de fapt nu sunt atei ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, si Eu sunt atee, ma Poti ajuta cu ceva titluri de carte si documentare? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere