vineri, 3 ianuarie 2014

                           Puberatea - evolutia mentala si emotionala


As dori sa vorbim despre evolutia mentala si emotionala, modul in care ne putem ajuta singuri daca parinti ne trateaza cu indiferenta.
Cand auzim cuvantul ''pubertate'' de la parintii nostri suntem deja speriati. Sa zicem ca ai o problema, nu ai idee ce se intampla cu tine si iti intrebi parintii. Acestia spun: ''Pubertatea e de vina, o sa treaca!'' Sunt curioasa care parinte v-a spus si altceva in afara de aceasta replica. Cand vine perioada aceea in care esti depresiv/a si parca totul ti se surpa sub picioare... aceasta replica iti face bine? Nu! Haideti sa abordam problema din toate punctele de vedere.
Ps: Bine ca exista internet! Aleluia! 

1) Ce este pubertatea?

Pubertatea este perioada in care trecem de la copilarie la adolescenta, suferim dezvoltari ale caracterelor sexuale si schimbari majore la nivel mental. Pubertatea normala reprezinta o serie de modificari fiziologice, debuteaza intre 11 si 13 ani la fete si intre 13 si 15 la baieti.

2) Depresia si anxietatea.

Orice copil se sperie cand observa schimbari la propria persoana. As dori sa vorbim despre schimbarile de personalitate. Sa zicem ca observi ca nu-ti mai place sa iesi pe afara cu prietenii, te simti trist si parca nimic nu-ti merge bine. In acest caz, treci prin prima ta depresie. Bineinteles, in multe cazuri, indiferenta parintilor e debordanta. Tu nu trebuie sa te temi! Pentru a scapa de sentimentul acela stresant pe care nu-l mai suporti, trebuie sa faci ceva ce-ti place. De exemplu: Da muzica la maxim si danseaza prin casa! Dansul este un sport, iar sportul este indicat pentru a scapa de depresie. Nu-ti fie teama de parerea parintilor! Distreaza-te si fa pe nebuna/ nebunul prin casa! Vei fi uimit de cat de bine te vei simti! Sau, iesi undeva cu prieteni! Intra in vorba si ia-ti gandul de la sensul vietii. Desigur, la un moment dat  va trebui sa abordezi si acest subiect, dar daca cugetarea profunda la sensul vietii amplifica senzatia de tristete, las-o balta si reia subiectul cand vei fi suficient de trecut prin viata! Eu una, l-am aprofundat deja fara sa-mi fie creat tristete, dar depinde de persoana. Unii dintre voi ar putea ajunge la ideea ca: '' Sunt un nimic pe pamantul asta!'' ceea ce nu e indicat. Daca deja ai ajuns la aceasta idee gandeste-te putin! Prin ce te deosebesti de prietenii tai? Fa o lista cu toate calitatile tale! Vei vedea ca si tu esti special in felul tau. Nu este indicat ca acest gand parazit sa persiste. 
De cele mai multe ori depresia se manifesta si prin teama de penibil. Ai spus ceva ce nu trebuia si acum te gandesti sa nu mai iesi din casa, mori de rusine etc. Ca sa te fac sa razi putin te provoc sa te gandesti la toate momentele penibile ale prietenilor! Ei s-au inchis in casa si n-au mai vorbit cu nimeni? 
Anxietatea este momentul in care te simti singur/a si parasit/a. Te inchizi in camera ta, te dai cu capul de pereti si plangi gandindu-te: '' Nimanui nu-i pasa de mine!'', dar daca mama ta te intreba ce ai, spui: '' Lasa-ma-n pace!'' . E logic?  De obicei, anxietatea o simti cel mai intens pe retelele de socializare. 
Hai, gandeste logic! De ce nimeni nu te baga in seama? Crezi ca vei obtine pe cineva in jurul tau cu aceasta tristete debordanta provocata de depresie? Scapa de depresie, prin modurile prezentate si anxietatea va disparea de la sine.

3) Evolutia mentala si emotionala.

In perioada de puberate te descoperi pe tine si evoluezi din punct de vedere emotional si mental. Evoluezi emotional fix datorita depresiei si anxietatii! Traindu-le si mai apoi scapand de ele, experimentezi noi sentimente pe care nu le cunosteai in perioada de miere, copilaria. Astfel ca, in perioada in care vei fi matur nu te va speria o mica lacrima. Evolutia mentala tine de asimilarea unor cunostinte necesare perioadei in care vei fi complet matur. In fond despre asta e pubertatea, maturizare. Aceasta constand in evolutiile despre care am vorbit si care NU TREBUIE SA TE SPERIE. Experimentand, inveti! Invatand, experimentezi. De aceea consider ca e necesara buna pregatire a minorilor inca de la varste fragede. Sa-i invatam, sa invete! Memoria e necesara in perioada pubertatii, caci in aceasta perioada invatam cel mai intens! 

 


2 comentarii:

  1. Până aici este excelent.
    Acum trebuie să abordezi şi cel mai sensibil punct al pubertăţii: primii fluturi în stomac.
    Să nu uităm că noi suntem urmaşii unor vieţuitoare ce au avut, toate, dar absolut toate, succes în a face sex. Oau!!!
    Iar paradigmele sociale exact această latură o ascund într-o zonă tabu...
    Succes pe mai departe... şi spor la citit şi analizat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi place cum scrii...e interesant blogul tău dar sunt unele lucruri cu care nu sunt de acord...eu sunt creștină...din câte am observat tu ești atee, sau asta susții! E un lucru bun că-ți susții punctul de vedere! Mult succes mai departe!

    RăspundețiȘtergere