marți, 19 noiembrie 2013



 Putem oare compara maretia Universului cu o chestie                       
                    atat de infima ca religia?



Daca privim la o scara mai mare religile se scalda intr-o mare agitata. De ce spun asta?
Va voi da cateva exemple de atrocitati comise in numele religiei:

Cruciadele

Definite drept conflicte militare cu un caracter religios, cruciadele medievale au fost purtate atat impotriva dusmanilor externi cat si a celor interni. Nu numai musulmanii sau slavii pagani au fost vizati, dar si crestinii greci ortodocsi, catarii, husitii sau oricine dobandea “statutul” de inamic al papilor. Scopul initial al cruciadelor era recuperarea Pamantului Sfant de la musulmani si impiedicarea expansiunii turcesti. Cruciadele erau purtate impotriva paganilor, ereticilor sau a celor care erau excomunicati din motive religioase, economice sau politice. In scurt timp insa, acestea au inceput sa serveasca si altor scopuri, cu precadere politice. Organizarea unei cruciade insemna mobilizarea unor forte militare imense, iar luptele presupuneau o violenta iesita din comun, avand ca rezultat un numar impresionant de victime. Ideea unui razboi religios care serveste unei cauze nobile a infierbantat mintile laicilor, asa se face ca spre sfarsitul secolului XI, oamenii din popor se angajau in aceste batalii, devenind dupa depunerea unui juramant “soldatii bisericii”. Se pare ca pana in 1291, numarul victimelor ajunsese la 20 milioane, dar aceasta este numai o cifra aproximativa, in lipsa unor evidente exacte. Este foarte probabil ca cifra sa fi fost mult mai mare, augmentata de numeroasele cruciade petrecute de-a lungul unei perioade lungi de timp.

Jertfele aztece

Aztecii au inceput elaborarea teocratiei in jurul anului 1300, marcand era de aur a sacrificului uman. Aproximativ 20 000 de oameni au fost jertfiti zeilor, in mod special zeului soare, caruia trebuia sa i se asigure ratia zilnica de sange. In cadrul ritualurilor, inima victimelor era scoasa, iar corpurile erau mancate. Alte victime erau inecate, decapitate, arse sau aruncate de la inaltime. Intr-un ritual dedicat zeului ploii, copii care obisnuiau sa planga des erau omorati incet pentru ca lacrimile lor sa aduca ploaia. Pentru a o multumi pe zeita porumbului, o fecioara trebuia sa danseze timp de 24 de ore, dupa care era ucisa, iar pielea ii era jupuita. O insemnare mentioneaza ca la incoronarea regelui Ahuitzotl, 80 000 de prizonieri au fost macelariti intru satisfacerea zeilor.

Inchizitia

Primele miscari ale inchizitiei au fost provocate de atitudinea maselor fata de crestinism, in mod particular de cea a catarilor si a valdensienilor. Tortura a inceput sa fie folosita dupa anul 1252. Cel care a autorizat uzul torturii a fost papa Inocent al IV-lea, printr-un edict papal cunoscut sub numele de Ad exstirpanda. Insa decretul interzicea varsarea de sange, mutilarea sau moartea. Una dintre metodele des folosite era “strappado”, care presupunea legarea mainilor acuzatului la spate si suspendarea acestuia in aer, pana la fracturarea bratelor. Metoda a cunoscut si “imbunatatiri”: in unele cazuri, se adaugau greutati la picioare, ceea ce ducea implicit, la dislocarea lor. Insa lucrurile nu s-au oprit aici. In 1568, Tribunalul Inchizitiei Spaniole a ordonat exterminarea a 3 milioane de oameni de pe actualul teritoriu al Olandei, atunci domeniu spaniol, sub acuza de rebeliune. Un alt exemplu de fervoare religioasa este celebrul inchizitor spaniol Torquemada, care avea pe constiinta cel putin 10 220 de suflete.



Unii dintre voi imi veti spune ca acesta era comportamentul uman, si ca in nici un caz nu-i religia de vina. (cel putin in cazul credinciosilor care ma urmaresc).
In acest caz, acestea, ce sunt?

Traficul de carne vie in Biblie



Capitolul 21 din Iesirea.

Capitolul este intitulat: ''Randuieli pentru casnici si pentru ucideri.''
 Un real ajutor! Este ca un manual de utilizare al sclavilor.


Iata cateva citate din acest capitol:
2. De vei cumpara rob evreu, el sa-ti lucreze sase ani, iar in anul al saptelea sa iasa slobod, in dar.
3. Daca acela a venit in casa ta singur, singur sa iasa; iar de a venit cu femeie, sa iasa cu el si femeia lui.
4. Daca insa ii va fi dat stapanul femeie si aceasta va fi nascut fii sau fiice, atunci femeia si copiii ei vor fi ai stapanului lui, iar el va iesi singur. (copiii vazuti ca proprietate materiala !!)
5. Iar daca robul va zice: Imi iubesc stapanul, femeia si copiii si nu voi sa ma liberez,
6. Atunci sa-l aduca stapanul lui la judecatori si, dupa ce l-a apropiat de usa sau la usori, sa-i gaureasca stapanul urechea cu o sula, si-l va robi in veci.
7. Daca cineva isi va vinde fiica roaba, ea nu va iesi cum ies roabele. (foarte interesant)
8. Daca ea nu va placea stapanului sau, care si-a ales-o, sa-i ingaduie a se rascumpara, dar el nu va avea voie s-o vanda la familie straina, dupa ce i-a fost necredincios.
20. Iar de va lovi cineva pe robul sau sau pe slujnica sa cu toiagul, si ei vor muri sub mana lui, acela trebuie sa fie razbunati;
21. Iar de vor mai trai o zi sau doua, ei nu trebuie razbunati, ca sunt platiti cu argintul stapanului lor.
32. Iar de va impunge boul rob sau roaba, sa se plateasca stapanului acestora treizeci de sicli de argint, iar boul sa fie ucis cu pietre.


Intr-adevar! Invataturi demne de o buna morala crestina!

Din  Leviticul, cap 27, aflam si valori exacte, cum sunt evaluati oamenii:

1. A grait Domnul cu Moise si a zis:
2. Vorbeste fiilor lui Israel si le spune: De va fagadui cineva sa-si afieroseasca sufletul sau Domnului, pretuirea ta sa fie asa:
3. Pretul pentru un barbat, de la douazeci pana la saizeci de ani, sa fie cincizeci de sicli de argint, dupa siclul sfant.
4. Iar daca este femeie, pretul sa fie treizeci de sicli.
5. De la cinci pana la douazeci de ani, pretul sa fie pentru barbat douazeci de sicli, iar pentru femeie zece sicli.
6. Iar de la o luna pana la cinci ani, pretul sa fie pentru barbat cinci sicli de argint, si pentru femeie trei sicli de argint.
7. De la saizeci de ani in sus pretul sa fie pentru barbat cinsprezece sicli de argint, si pentru femeie zece sicli.

''dupa siclul sfant.'' 
Uitati cum se jongleaza cu acest cuvant intr-o carte presupus sacra, impanzita de atrocitati! Biblia nu e demna de cuvantul ''sfant'' !


Religile sunt menite sa controleze masele credule! Ele nu spun adevarul! Este nevoie de o examinare detaliata a Universului. Mai cititi odata exemplele din biblie si atrocitatile comise in numele ei, apoi comparati prostia cu stiinta:

Universul reprezintă lumea în totalitatea ei, probabil că nemărginită în timp și spațiu, infinit de variată în ceea ce privește formele pe care le iau materiaenergia și informația în procesul dezvoltării lor perpetue.

Materia


Nu există o definiție universal acceptată a termenului „materie”. Cel mai des se înțelege prin asta însă partea masivă a universului. În modelul standard al fizicii de particule, materia este alcătuită din particule elementare, obiecte punctiforme având diverse proprietăți. Din aceste proprietăți face parte și masa particulei, o măsură a inerției, dar și a influenței forței gravitaționale asupra particulei respective. Orice obiect care are masă și ocupă spațiu poate fi considerat deci material.
În teoria relativității, masa este echivalată cu energia, ceea ce motivează extinderea definiției materiei pentru a include și unele fenomene pur energetice, cum ar fi de exemplu câmpurile de forțe. Fizica de particule cuantifică acest aspect împărțind particulele elementare în două categorii: cele care alcătuiesc materia „de zi cu zi”, care constă în mare parte din atomi, numite fermioni, și așa numiții bosoni, particule elementare responsabile pentru acțiunea forțelor. După această definiție, numai materia fermionică este considerată materie. Antimateriaeste la rândul ei o formă a materiei.
În domeniul cosmologiei și astrofizicii se constată o discrepanță între comportamentul observat al unor structuri masive (de pildăgalaxiile) și predicțiile teoretice. Soluția propusă este postularea unui nou tip de materie „întunecată”, care alcătuiește o mare parte din materia din univers, dar care nu poate fi observată direct întrucât nu reflectă radiația electromagnetică (lumină).

Formarea Universului

Astronomii au calculat că universul s-a format cu 13.798 ± 0.037 miliarde de ani în urmă. Teoria Big Bang-ului (engl. „marea explozie”) explică în mare parte formarea universului, pe care o aseamănă cu o explozie de proporții. Din momentul formării universului a avut loc o expansiune a acestuia care are loc și astăzi. Astronomii caută să descopere structura, comportamentul și evoluția materiei și energiei existente în univers. Despre evoluția viitoare a universului există o serie de teorii. Într-unul din scenarii expansiunea universului va continua până la deșirarea acestuia (Big Rip, engl. „marea ruptură”), iar în altul expansiunea va atinge un maximum, după care universul va începe să se micșoreze (Big Crunch, engl. „marea compactare”). Scenariul în care după acest colaps are loc un nou Big Bang poartă numele de Big Bounce (de la engl. to bounce, „a ricoșa” / „a sări”).
Astronomii cred că în prima fracțiune de secundă de după explozie, universul s-a extins în proporții de milioane de ori mai mari decât starea inițială, iar în următoarea fracțiune de secundă extinderea a devenit mai înceată, acesta răcindu-se și lăsând loc particulelor de materie să se formeze. Când universul a ajuns la prima sa secundă de existență, se presupune că atunci s-au formatprotonii, iar in următoarele 1.000 de secunde a urmat era nucleosintezei, era în care s-au format nucleii de deuteriu și care este prezent in universul de acum. Tot in aceste 1.000 de secunde s-au format si unii nuclei de litiuberiliu si heliu.
Când universul a ajuns la vârsta de un milion de ani a ajuns sa se răcească până la temperaturi de 3300 °C în medie în care protonii și nucleii mai grei s-au format în urma nucleosintezei, putând apoi să se combine cu electronii formând atomii. Înainte ca electronii să se combine cu nucleii, circulația radiațiilor prin spațiu era dificilă, radiațiile în forma fotonilor nu puteau traversa spațiul fără a intra în coliziune cu electronii, dar odată cu combinarea protonilor cu electronii care au format hidrogenul, traversarea fotonilor a fost ușurată. Radiațiile în forma fotonilor au caracteristicile gazului. Din momentul în care radiațiile au fost eliberate,totul s-a răcit pana la -270 °C, numindu-se radiație cosmică de fond. Aceste radiații au fost detectate prima dată de către radiotelescoape și apoi de către sonda spațială COBE.
Între anul 2 milioane și anul 4 milioane după Big Bang s-au format quasarii, galaxii extrem de energetice. O populație de stele s-a format din gazul și praful interstelar, apoi s-au contractat în a forma galaxiile. Această primă populație se numește Populația I și a fost formată aproape în întregime din hidrogen și heliu. Stelele formate au evoluat creând la rândul lor alte elemente mai grele care au dus la fuziuni nucleare explodând și formând supernovele.
Mai târziu s-a format Populația II, din care face parte și Soarele nostru, și conține elemente grele formate în istorie. Soarele nostru s-a format acum 5 miliarde de ani și se află la jumătatea vieții sale. Se presupune că viața soarelui nostru este de aproximativ 11 miliarde de ani.
Acum 4,6 miliarde de ani s-a format sistemul solar. Cea mai veche fosilă a unui organism viu datează de acum peste 3,5 miliarde de ani.

Vârsta Universului


Există trei metode de determinare a vârstei Universului:

  • Determinarea constantei din legea lui Hubble.
  • Măsurarea conținutului de elemente radioactive din stele.
  • Determinarea vârstei celor mai bătrâne stele.

Destinul final al Universului


„Hubert Reeves: Cunoașterea cosmosului este mai mult decât un lux pentru oameni cultivați. Ea este temelia unei conștiințe cosmice; ea relevă marea răspundere ce ne revine pentru viitorul omenirii.”
La baza evoluției universului se află interacțiunea dintre substanțăenergieinformație. Independent de cele două teorii cosmogonice:
  • Big Bang adică marea explozie inițială, și
  • Universul fără început,
există un consens asupra evoluției materiei de la simplu la complex.

Substanță, energie informație

Întreaga materie este organizată pe sisteme:
  • izolate care nu fac nici un schimb cu exteriorul sau unul foarte redus;
  • închise care fac cu mediul lor numai schimb de energie;
  • deschise ( cum sunt celula, molecula, organismul, biosfera, universul) care fac schimb de substanță, energie și informație cu mediul în care se dezvoltă.

Marile faze ale organizării în univers

Evoluția nucleară: de la particule la atomi

Quarkurile se combină în nucleoni (formați din protoni și neutroni)

De la timpul 10 –35 la 10–32 secunde Universul s-a umflat cu un factor de 1050 (era inflaționară). De la această eră până în zilele noastre expansiunea (volumul) Universului s-a mărit cu un factor de 109 adică de un miliard de ori.
La 10–32 secunde forța tare (care asigură coeziunea nucleului atomic) se detașează de forța electro – slabă (rezultată din fuziunea între forța electromagnetică și forța dezintegrării radioactive) iar Universul măsoară cam 300 metri de la un cap la altul, este întuneric absolut și temperaturi de neconceput.
La 10–11 secunde s-au născut cele patru forțe fundamentale care interacționează (gravitația, forța electromagnetică, forța nucleară tare și forța dezintegrării); fotonii nu mai pot fi confundați cu alte particule.
Între 10–11 și 10–5 secunde quarkurile se asociază în neutroni și protoni, cea mai mare parte a antiparticulelor dispar; apar cinci populații de particulele elementare: protoni, neutroni, electroni, fotoni, neutrini.
Totul se petrece în marea supă inițială, la o temperatură de un miliard de 
grade. După o secundă de la Big Bang temperatura a coborât la aproximativ un miliard de grade.

Nucleonii se compun în nuclee


La 200 de secunde (3,33 minute) de la momentul originar particulele elementare se asamblează pentru a forma izotopii nucleelor de hidrogen și heliu.
Datorită micșorării căldurii inițiale (care era numai lumină și care anihila orice alte forțe), deci datorită scăderii temperaturii apar forțele de bază.
După 100 de milioane de ani se formează primele stele din vârtejuri de pulberi.
Fenomenele se petrec în marea supă inițială, în creuzete stelare, la temperatura de sub un miliard de grade.
În această fază apare și se manifestă forța nucleară.

Nucleele se combină și se formează atomi, molecule simple, praf


Fenomenele se petrec la suprafața stelelor, în spațiul dintre stele la temperaturi de 3000 de grade;
Apare și se manifestă forța electromagnetică.
După sute de milioane de ani apare și se manifestă forța gravitațională ce determină formarea galaxiilor.

Expansiunea universului


Conform părerilor lui Stephen Hawking 
universul a avut o evoluție foarte regulată, în conformitate cu anumite legi. Astăzi, oamenii de știință descriu universul în termenii a două teorii parțiale fundamentare – teoria generală a relativității și mecanica cuantică.
Universul este spațiu-timp și este în expansiune continuă. Aceasta se demonstrează plecând de la teoria relativității generale, prin care se explică un fenomen curios : spectrele galaxiilor îndepărtate prezintă un decalaj spre roșu, fenomen ce se produce atunci când sursa emițătoare este în mișcare în raport cu observatorul
Savantul Hubble a descoperit că aproape toate galaxiile se depărtează de noi, că mărimea deplasării nu este întâmplătoare ci este proporțională cu distanța de la noi la galaxie și că, deci, cu alte cuvinte, cu cât galaxia este mai depărtată, cu atât mai repede se depărtează de noi. Deci universul se extinde, distanțele dintre diferitele galaxii crescând continuu.
„Ceea ce știm este că universul se extinde cu 5 până la 10 procente la fiecare miliard de ani. Unele observații recente indică faptul că rata expansiunii universului nu scade, ci crește. Este foarte straniu, pentru că efectul materiei în spațiu, fie că are densitate mică, fie că are densitate mare, poate doar să încetinească expansiunea. La urma urmei, gravitația este atractivă. O expansiune cosmică accelerată este ceva în genul suflului unei explozii care sporește în loc să se disipeze după explozie. Ce forță ar putea fi responsabilă pentru a împinge tot mai rapid cosmosul către expansiune? Nimeni nu este încă sigur. Comportarea universului în epoca târzie: universul va continua să se extindă cu o rată mereu crescătoare. (Stephen Hawking – din cartea „O mai scurtă istorie a timpului” apărută în 2007).
Cauza expansiunii accelerate pare să fie din nou manifestarea caracterului repulsiv al gravitației; s-ar repeta astfel împrejurarea similară din trecutul universului când acesta a trecut printr-o perioadă de dilatare gigantică. Forța care a determinat comportarea „inflaționară” a universului ar fi fost gravitația care, în acele condiții, s-a manifestat repulsiv, creând o așa zisă „presiune negativă”.
Fără expansiunea universului nu s-ar fi putut forma nici o legătură stabilă, nici un sistem, nici o organizare a materiei / substanței / energiei (atomi, molecule, celule, stele, planete, galaxii).

Cartografierea strat cu strat a Universului


Un catalog ce cuprinde mii de nebuloase neobservate până acum precum și unele dintre cele mai mari clustere galactice observate până în prezent, a fost lansat în ianuarie 2011 de către Agenția Spațială Europeană, prin intermediul misiunii Planck. Scopul satelitului Planck este de a scana cel puțin patru straturi cosmice pentru a măsura nivelul radiației rămase din momentul producerii Big Bang-ului, iar până în prezent a fost explorat și respectiv cartografiat un strat și jumătate.


Intrebare finala:
Putem oare compara maretia Universului cu o chestie atat de infima ca religia?

19 comentarii:

  1. felicitari pentru Blog :) ma bucur sa vad ca avem si un pic de lume obiectiva in romania :) ai tai stiu despre ateismul tau ? (presupun ca tu esti atee, de gresesc corecteazama) ce gandesc , sau ce gandeste cine stie (iarta greselile mele sunt plecat din tzara de ani intregi :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ce pot sa spun este felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Măi, fată, ești incredibilă! Ai tot respectul meu pentru mintea lucidă și curată pe care o ai la această vârstă! Felicitări! Sunt mândru de generațiile noi care nu mai dau 2 bani pe religie, decât în calitate de muzeu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari. Faci parte din elita :).

    RăspundețiȘtergere
  5. După sute de milioane de ani apare și se manifestă forța gravitațională ce determină formarea galaxiilor.

    Adica apare forta gravitationala dupa aparitia stelelor? Cu siguranta stii ca nu poti avea stele fara atractie gravitationala... Tare, seamana cu mitul creatiei...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cand vei incepe si explorarea "universului" interior posibil sa reconsideri cinismul intrebarii finale. Pana la urma vei avea nevoie de o perspectiva de abordare eficienta si ironia consta in necesitatea explorarii introspective a vietii personale, in comparatie cu Universul tau fascinant, care va fi la fel de fascinant si peste alt miliard de ani, indiferent de satisfactia sau bucuria pe care le vei simti in "clipa suspendata" a vietii tale proprii..... zic si eu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Esti uluitoare. Citindu-te realizez ca am cam trait degeba, fara sa fi stiut sau sa fi fost interesat macar de informatiile astea esentiale.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma bucur sa vad asa un blog scris de o fata de 13 ani. Asta inseamna ca mergem spre bine si tot mai multi tineri se trezesc. Felicitari si bafta in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu daca s-a mai precizat asta inainte, desi am derulat putin cam repede articolul, dar o voi zice oricum. Oamenii au nevoie sa creada in ceva, intr-o divinitate si astfel sa isi gaseasca un scop in viata, nu mi se pare ceva chiar asa gresit acest lucru, desi religiile [si aici ma refer la toate] au fost mereu unelte de manipulare a maselor, a fost de multe ori si umar de sprijin pentru cei slabi. Rau sau bun, ramane la alegerea fiecaruia.
    In principiu, frumos articol si felicitari pentru initiativa. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce au oamenii nevoie sa creada in ceva? Ca sa le fie mai usor sa demonizeze pe cel care crede in altceva si astfel sa ia intr-un final arma in mana si sa il ucida?

      Lasa povestile astea ieftine. Ateismul e in crestere si dupa modelul tarilor nordice ne putem da seama ca oamenii pot trai chiar foarte bine fara nici o zeitate la orizont. sau 1000 de zeitati.

      Ștergere
    2. bine ai spus dar facand apstractie da daca toate spusele religiei sunt adevarate si ex murim.... si suntem judecati pentru necredinta asta atunci ce am rezolvat ,,poate asa a fi sau nu a fi asa in concluzie atunci ce o se faca toti atei o arda in foc la nesfarsit pentru ca vrem sa parem ce a ce nu suntem dece nu mergem pe principiul crede si nu cerceta macar dupa ce o viata intreaga a fost cine ateu si e gata sa moara si vine frica aia da de o sa fiu judecat sau o sa mor si gata si perzanduse toate materia omului totusi nu ar trebuie sa ne fie frica ca o sa ardem in iad =)) atunci care mai i rostu =))

      Ștergere
  10. Mie imi vine cam greu sa cred ca o fata de 13 ani e interesata si mai ales e in stare de o asemenea gandire. Daca este adevarat, atunci sunt putin gelos si tot ce pot e sa sper ca mai multa lume o va lua in aceeasi directie, desi in Romania e greu cu nivelul scazut de cultura generala si educatie dar foarte crescut in indoctrinare.

    Oricum, persoana adevarata sau nu, mesajul este foarte clar si bine formulat. Felicitari daca ne-ai mintit, si aplauze la scara deschisa daca ai spus adevarul despre cine esti si cati ani ai.

    RăspundețiȘtergere
  11. Genial blogul! Ceva ce merita citit de toata lumea! Societatea trebuie sa se schimbe! Sunt increzator ca asa se va intampla, cu putin ajutor. Esti un model! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  12. o intrebare pt autoarea articolului: parintii tai sunt credinciosi sau sunt si ei atei?
    daca sunt credinciosi, cat de credinciosi sunt? genul care e deschis si spre alte idei...sau genul care cred tot ce zice religia si nu vor sa accepte nicicum ca s-ar putea insela?
    doar curios..:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parintii mei sunt crestin-ortodocsi. Ma accepta asa cum sunt.

      Ștergere
    2. nu mi ai raspuns la partea a doua a intrebarii. dar banuiesc ca daca te accepta asa cum esti, atunci nu sunt de tipul celor foarte indoctrinati, care merg la biserica duminica de duminica, se roaga, citesc din biblie, bla bla..
      corect?
      am dreptate?

      Ștergere